Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

Inhoud


Eerste Vorige 1681 Volgende Laatste
Google

1681 Joachim Richborn, Buttforde, Ostfriesland, Germany

  Dirk Menzenbach

Site van Sampleset leverancier over deze Sampleset

Over dit orgel op Wikipedia

Historic German baroque organ
48 kHz, 32-bit, stereo, original acoustic
910 MB RAM (met standaard geheugen reductie instellingen)
1+P/9 (manualen / registers)
Licentie: Commercial
Released in: 09-2008

Op Hauptwerk forum: New Joachim Richborn Baroque Set

Duitstalige review op Orgelbits.

Mp3 voorbeelden van anderen: Dirk Menzenbach
 Dit is een heel aardig orgel met o.a. een prachtige Trompete. Erg puur opgenomen, niet alle tonen zijn zuiver, maar dat maakt het juist heel realistisch. Het is een geschikt sampleset om op te studeren, je hoort iedere fout. Omdat het alleen de 'basisregisters' heeft, en daardoor heel eenvoudig is, gebruikt m'n dochter van 10 het vaak om haar orgelles op te oefenen. Zelf gebruik ik het wel eens om me voor te bereiden op de zondagse kerkdienst, waar ik ook iedere week een 1 klaviers orgel mag bespelen met vrijwel dezelfde dispositie.
Deze sampleset bevat geen multiple release samples voor de nagalm. De spectaculaire (maakt loeiend geluid als je hem aanzet) windmotor kun je online uitzetten met het Calcant trekregister. Wat vreemd is de 'Flote 5 F', volgens mij bestaat een 5 voet fluit helemaal niet, hij klinkt trouwens ook gewoon als een 'Flote 4'. Misschien is het een foutje van de schilder.
Ik vroeg me af waarom de dispositie een Sexquialter bevat, niet alleen discant, maar geheel. Met dank aan Dr. Walter Hilbrands is dit me nu duidelijk:
"De traditie van een Sesquialtera alleen in discant is volgens mij een Nederlandse traditie en in Duitsland niet bekend. In de Noordduitse orgelbouw voor Schnitger fungeert de Sesquialtera als een tertsmixtuur ('II' staat voor een quint en een terts), dus voor een soort plenum, ook wel in verband met het tongwerk (vergelijk mijn artikel over het orgel in Uttum: Orgel der Uttumer Kirche). Dat is eveneens het geval bijvoorbeeld in Rysum, een orgel met slechts zeven registers (zie Orgel der Rysumer Kirche). Het register heeft dus een heel andere functie als in de tijd na 1700 waar de Sesquialtera voor de versterking van de cantus firmus is bedoeld. Deze oude functie van de Sesequialtera wordt keurig gedemonstreerd door Vanderhoeven in zijn orgelpresentatie (zie onder de Video vanaf 3'55''), met de registratie Principal 8, Octave 4, Sesqialtera II. "
Omdat de sampleset een extended versie heeft met twee klavieren is de Sexquialter ook goed bruikbaar als uitkomende stem.
Van de Euro 95,- is Euro 65,- bestemd voor de restauratie van het orgel.
Gert, september 2008


Mp3 voorbeelden van mij LET OP:
JW Player goes here

Grotere kaart weergeven


 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com