Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

Techniek

Audio

Hauptwerk
Vorige 1 2 3 Volgende
Google

Wat heb ik nodig voor Hauptwerk

Op Hauptwerk Vereisten staan de details. Op deze site beperk ik me tot een PC met Windows, Hauptwerk werkt echter ook op een MAC met OS X.

Het is net zo duur te maken als je zelf wilt.

1) De '2-weken-probeer' configuratie

2) Een 'basis' configuratie

3) De 'gevorderden' configuratie

Zelf heb ik (en daar ben ik zeer tevreden mee: de grootste samplesets zijn goed te laden en het starten+laden sampleset duurt ongeveer 1 1/2 minuut):

Gefaseerde aanschaf

Als je Hauptwerk wilt aanschaffen, zijn er globaal genomen de volgende mogelijkheden:
 1. Koop een kant-en-klaar systeem met alles ingebouwd.
  Voorbeelden van dergelijke volledig geintegreerde systemen staan op deze pagina. Qua bediening zie je geen verschil met een normaal digitaal orgel, de computer, geluidskaart, speakers en subwoofer zijn volledig geintegreerd. Ook zijn er zwelpedalen en duimpistons die speciaal voor Hauptwerk geconfigureerd zijn.
 2. Een gefaseerde aanschaf.
  Het is de kunst om dan de aankopen zo te doen dat je:
  • Geen dingen koopt waar je later spijt van krijgt (bijvoorbeeld verkeerde geluidskaart, computer, audio of sampleset).
  • De dingen het laatst koopt die relatief duur zijn en het minste toevoegen.

Midi Speeltafel

Hiervoor zijn er deze mogelijkheden:
1. Keyboard met midi aansluiting.
2. Digitaal orgel met midi aansluiting, de meeste digitale orgels jonger dan 15 a 20 jaar hebben een dergelijke aansluiting. Als je echter een digitaal orgel wilt aanschaffen met als doel het o.a. voor Hauptwerk te gebruiken, vraag dan na of ook de registerwijzigingen een midi signaal verzenden, dit is bij veel (oudere) types niet het geval.
Het klinkt logisch om ook de speakers van het digitale orgel te gebruiken, maar vaak is dit lastig... Lees verder op: Audio / Speakers van digitaal orgel.
3. Een "zelfbouw" project waarbij losse componenten (o.a. midi klavier, pedaal) worden samengesteld tot een Midi Speeltafel.

De resultaten zijn prachtig, kijk eens op Foto's Zelfbouw/speciaal.
4. Een speciaal voor Hauptwerk gebouwde midi speeltafel zoals verkrijgbaar bij:
Mixtuur, Leverancier van Hauptwerk apparatuur, zoals speeltafels, PC's etc
Noorlander, Leverancier van Hauptwerk speeltafels
SakralorgelWELT (Duitsland).

Meer mooie voorbeelden op de Foto's Standard Hauptwerk console.
Zie voor alles over speeltafels/zelfbouw: PCorgan forum: Speeltafels (o.a. bouw)

Computer

Hauptwerk kun je draaien op een Apple MAC of op een Windows PC.

Let vooral op onderstaande dingen:
1. Intern geheugen Dit bepaald de grootte van de sampleset die geladen kan worden. Als je bijvoorbeeld 4 GB intern geheugen hebt, zijn de grotere samplesets niet te laden. Let bij aanschaf ook op het maximale interne geheugen van de computer met het oog op een eventuele latere uitbreiding. Beter is een computer te kopen waarbij het 'moederboard'/processor meer geheugen (bijvoorbeeld 16 of 32 GB) aan kan. Het is aan te bevelen om bij een nieuwe computer gelijk minimaal 16 GB (of liever 32GB in combinatie met Windows 64 bit) intern geheugen te nemen. Kies ook snel geheugen, dit beinvloed o.a. de laadtijd van een sampleset in positieve zin. Wil je absoluut storingsvrij geheugen, neem dan ECC, voor 'gewoon thuisgebruik' is dit niet noodzakelijk. Zie verder: Memory....
2. Processor De kracht van de processor bepaalt het aantal registers dat tegelijkertijd bespeeld kan worden (polyphony). Wil je bijvoorbeeld 40 registers tegelijkertijd bespelen (een mooi tutti kan ook met veel minder registers!) op een wet sampleset, en je gebruikt grote repeterende accoorden dan heb je een zware processor nodig. Kies daarom een snelle processor. Ook heeft een snelle processor een positieve invloed op de laadtijd van een sampleset.
3. Harde schijf De samples sets nemen veel geheugen in op de harde schijf, de kleinere zelfs al enkele GB. Bij nieuwe computers is de harde schijf vaak al 1 TB, dit is groot genoeg. De snelheid van de harde schijf is van invloed op de tijd die het kost om een sampleset te laden, ook RAID configuraties hebben een positieve invloed.
4. SSD-drive SSD-drives hebben een grote positieve invloed op het starten van computer en het laden van een sampleset in het geheugen. Zie verder hier onder.
5. (Koelings) geluid Het is niet prettig als de computer veel geluid (komt van ventilator) maakt. Vaak staat dit niet bij de specificaties, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
6. Aansluiten meerdere schermen De video kaart van de computer heeft vaak meerdere aansluitingen: VGA (analoog), DVI-D (alleen digitaal) of DVI-I (digitaal en analoog), HDMI (hoge kwaliteit digitaal). Je kunt de ene monitor aansluiten op de ene poort en een andere op een andere poort. Heb je echter twee schermen met beide alleen een VGA aansluiting en een computer met alleen VGA/DVI-D/HDMI, dan heb je voor 1 van de monitoren een verloopstekker/interface nodig. In het geval de schermen alleen een 'oud'-analoog-VGA signaal ondersteunen is een eenvoudig verloopstekker niet mogelijk, dan heb je een HDMI-VGA-convertor nodig.

Op Hauptwerk forum: Computer hardware / specs

Zie voor alles over Hauptwerk computers: PCorgan forum: Computers voor Hauptwerk

S(olid) S(tate) D(rive) en Hauptwerk

Een S(olid) S(tate) D(rive) is een alternatief voor het harde schijf met twee voordelen: Sneller en stiller en een nadeel: Duurder.
Over SSD is al veel geschreven.
SSD is vanwege twee redenen sneller dan traditionele Harde schijven:
 1. Zoektijd van een bestand, dit omdat een Harde schijf een 'mechanische' leesarm heeft.
 2. De 'gewone' lees/schrijf snelheid.
SSD's zijn nog duurder dan gewone harde schijven, maar ze beginnen echter steeds betaalbaarder te worden. Ik raad aan om zowel een SSD als een harde schijf te hebben, bijvoorbeeld een SSD van 256 GB en een harde schijf van 1 TB.
Er zijn drie soorten SSD:
 1. Via SATA aansluiting. Aansluiten gaat precies hetzelfde als bij een harde schijf.
 2. Via PCI-express slot.
 3. m-SATA met kleine connector, die op een mini-pci-express-aansluiting lijkt.
Via SATA is goedkoper, de 'PCI-e' en m-SATA-SSD's zijn wel sneller, maar niet iedere pc heeft een PCI-e slot (over) of m-SATA slot.

Als je een aparte computer hebt voor Hauptwerk erger je je waarschijnlijk aan twee dingen:
 1. De opstart tijd van de computer.
 2. De laadtijd van sampleset(s).
Beide dingen kunnen met een SSD versneld worden. Het is het meest efficient om de volgende bestanden op een SSD te zetten:
 1. Windows, de opstarttijd van de computer gaat hiermee enorm omlaag vanwege de enorm lage zoektijd en hoge transfersnelheid van een SSD, Windows bestaat namelijk uit erg veel verschillende bestanden.
 2. De 'cache' bestanden van Hauptwerk, die zijn het meest bepalend voor het snel inladen van een sampleset. Bij Hauptwerk 3/4 kun je de locatie van de 'cache' bestanden instellen in het configuratie bestand:
  "C:Program Files/Hauptwerk Virtual Pipe Organs/HauptwerkApplication/FileLocations.Hauptwerk.xml"
  (Tag: RootFolder_HauptwerkInternalWorkingFiles).
Hauptwerk zelf en de geinstalleerde samplesets (die veel schijfruimte kosten) kun je gerust op een gewone harde schijf zetten, het geeft niet veel winst om dat ook op SSD te hebben staan.
Let op: De winst voor het inladen van samplesets is niet zo groot als je zou theoretisch verwachten (berekening met opgegeven leessnelheden). Dit omdat deze niet alleen bepaald wordt door de schijfsnelheid, maar ook door o.a. de processor snelheid.

Zie voor alles over SSD: PCorgan forum: Computers voor Hauptwerk

Besturingssysteem

Hauptwerk kun je draaien op een Apple MAC (OS X) of op een PC (XP, Vista, Windows 7, Windows 8.1 of Windows 10).

Midi-interface / geluidskaart

Grofweg zijn er drie soorten:
 1. (USB) midi-kabel. Dit is alleen een midi-interface zonder 'geluidskaart'. Voor een paar tientjes te koop bij o.a. Mixtuur.nl.
 2. Geluidskaart single-stereo-channel (met geintegreerde midi-interface), heeft 1 kanaal stereo output. Eigenlijk is voor een puur stereo wet sampleset een single-stereo-channel geluidskaart voldoende. Als je alleen met hoofdtelefoon luistert is een single-stereo-channel geluidskaart goed genoeg. Maar voor Surround (enorme verbetering van ruimtelijk effect) samplesets is een multi-stereo-channel geluidskaart nodig.
 3. Geluidskaart multi-stereo-channel (met geintegreerde midi-interface), heeft meerdere stereo output kanalen.
Een hoge latency (vertraging tussen indrukken toets en horen van de toon) wordt vaak veroorzaakt door een geluidskaart/midi-interface van lagere kwaliteit. Koop daarom een geluidskaart die ASIO-drivers ondersteunt.

De keuze voor een geschikte geluidskaart hangt af van de volgende kenmerken:
 • Is hij geschikt voor mijn besturingssysteem (bijv. Windows 7, Windows 8.1, OS X).
 • Lage latency.
 • Geluidskwaliteit.
 • Het aantal output kanalen.
 • De aanwezigheid van een midi-interface.
 • De aanwezigheid van een hoofdtelefoon aansluiting.
 • Mogelijkheid om volume eenvoudig te regelen.
 • Heeft hij PCI, PCIe, Firewire of USB aansluiting (voor koppeling met computer).
Het is erg lastig om een interface aan te bevelen met de beste prijs/kwaliteit verhouding, je zou ze dan allemaal moeten proberen. De laatste tijd zijn er veel mensen die voor M-Audio kiezen. Zelf heb ik een (wat verouderde) EMU1820M, het nadeel van de EMU1820M is dat je het volume niet met een knopje kan regelen (het kan wel voor hoofdtelefoon), dat kan alleen via software.

LET OP: Veel (interne) geluidskaarten hebben geen hoofdtelefoonaansluiting (+ hoofdtelefoon voorversterker), dit is bijvoorbeeld het geval bij de EMU 0404 en EMU 1212M. De geluidskaart moet dan worden aangesloten op een versterker, en de hoofdtelefoon moet dan weer aangesloten worden op de versterker.

Kijk voor aanbevolen midi-interfaces/geluidskaarten op: Hauptwerk Vereisten

Eerst had ik een EMU 0404. Deze presteerde naar tevredenheid met een hele lage latency. Later heb ik een EMU 1820M PCI gekocht omdat:
 • Deze aansluitingen heeft voor 3 stereo kanalen en ik wilde experimenteren met multi-stereo-channel (vooral met 'Surround' samplesets).
  Kanaal 1 gebruik ik voor de speakers van mijn V-Touch en subwoofer (Front).
  Kanaal 2 voor m'n Genelec actieve speakers (Rear).
 • Deze een hoofdtelefoonaansluiting heeft.
 • Deze betere Digitaal => Analoog omvormers heeft (De 'M' in het type nummer) dan de EMU 0404.
Zie voor alles over geluidskaarten/midi-interfaces: PCorgan forum: Audio / Geluidskaarten voor Hauptwerk

Vorige 1 2 3 Volgende

Het gebruikmaken van deze tips is op eigen risico.

 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com