Home News Forum Kijk/Luister Samplesets Vergelijk Benodigdheden Foto's Links Downloads Over ons

 

 

Inhoud









Eerste Vorige 1843 Volgende Laatste
Google

1843 Batz, Oude Kerk, Zeist









  Hauptwerk.nl / Sygsoft

Site van sampleset leverancier over deze sampleset

hervormdzeist.nl Oude Kerk

utrechtorgelland.nl: Oude St.Robertuskerk

Orgelsite.nl: Zeist


Romantisch
48 kHz, 24-bit, surround 3 x stereo, multiple release samples

23/2+P (registers/manualen)
Licentie: Commercieel
Released in: 01-2017

RAM requirements 16-bit 20-bit 24-bit
1 kanaal 4.3 7.8 11.6
2 kanaals 6.0 12.0 17.9
3 kanaals 8.0 16.9 23.5


Op PCorgan forum: 1843 Bätz orgel Oude kerk, Zeist
Op Hauptwerk forum: New Sample Set J. Bätz Zeist Holland

Mp3 voorbeelden anderen:
- Sonus Paradisi.
- Contrebombarde.com
 







De "Oude Kerk" in Zeist is eigenlijk helemaal niet zo oud, vergeleken met andere 'oude historische kerken'. De kerk met zijn opmerkelijke neogotisch Anglicaanse uiterlijk is namelijk in 1841 tot 1843 gebouwd op de plek waar sinds de 12e eeuw een tufstenen romaanse kerk stond. Oorspronkelijk was hij 'wit gepleisterd' (op hervormdzeist.nl Oude Kerk is daarvan een plaatje te zien), maar dat werd in 1920 verwijderd. Op 5 november van hetzelfde jaar is het orgel in gebruik genomen.
De firma Bätz & Co heeft zich qua frontontwerp laten inspireren door het front uit 1831 van het grote Bätzorgel in de Utrechtse Domkerk: www.utrechtorgelland.nl:
Boven beide tussenvelden verheffen zich twee spitsbogen en een rijk versierde luchtboog verbindt de drie torens. Achter dit neogotische front staan de langste pijpen (C en Cis) in het midden en zijn de overige pijpen naar beide zijden in aflopende lengte opgesteld. Nadat Christiaan Stulting en Johan Frederik Witte herstelwerkzaamheden hadden uitgevoerd ging het onderhoud van het orgel in 1902 over in handen van Johan De Koff. Deze bouwer heeft tijdens restauraties in 1903, 1938 en 1954 onder meer het bovenwerk uitgebreid en in een zwelkast geplaatst. Aan het pedaal werd een Octaaf 4' toegevoegd en de Trombone 8' werd vervangen door de Fagot 16'. Deze wijzigingen heeft Verschueren in 1977 gehandhaafd, toen het orgel werd gerestaureerd met als uitganspunt de situatie van 1843. Een door De Koff aangebrachte Sexquialter is echter vervangen door een Quint 3'.
Leuk dat Sygsoft dit orgel heeft opgenomen. Hoewel ik een download-versie had, kreeg ik toch een mooi boxje (met foto's en handleiding) toegestuurd, het zag er verzorgd uit. Voor E 19,- extra krijg je een 32-GB usb-stick met daarop de installatie bestanden. De installatie gaat super eenvoudig: bij andere leveranciers moet je soms meerdere bestanden afzonderlijk installeren, hier is het maar een handeling. Bij een download heb je wel meerdere bestanden, maar ook dan installeer je alleen de eerste, de rest gaat automatisch mee.
Na de installatie had ik een probleempje: ik koppel normaal gesproken mijn orgel-klavieren en pedaal aan Hauptwerk door op de rechtermuis te drukken op de scherm-klavieren/pedaal. Bij de sampleset van Zeist zie je geen pedaal in het scherm, dus moest ik die koppelen via het Menu.
...Ik weet het, het is mijn eigen schuld, want ik ben zo iemand die de handleiding niet leest...
want in de handleiding stond dat het pedaal gerepresenteerd wordt door 'kleine ledlampjes onder het klavier'. En jawel, ook daar kun je met rechtermuis op klikken om het pedaal te koppelen.
Na het koppelen van klavieren en pedaal wilde ik gaan spelen. Er kwam echter geen geluid. Als ervaren Hauptwerker weet ik ondertussen dat je dan waarschijnlijk 'het orgel handmatig moet aanzetten'. En, inderdaad, ook hier zit een 'Calcant-knop'. Hoewel het natuurlijk uiterst realistisch is, blijft het bij mij een ergernis dat je iedere keer dat ding aan moet zetten (ook bij midi-opnames).
De sampleset is opgenomen in drie stereo-kanalen:
  1. Front, zeer dichtbij het orgel opgenomen. U hoort hier een directe opname.
  2. Midden (Middle), deze opname is gemaakt op ongeveer 3 x de bij de frontopname gebruikte afstand.
  3. Achter (Rear), ver weg van het orgel, te gebruiken als surround.
Door middel van 3 schuifjes (0 - 100%) kan een mix gemaakt worden van de drie posities naar eigen smaak. Dit vind ik een zeer mooie functie, je kunt zo de 'directheid van het geluid' eenvoudig aanpassen aan je huiskamer.
Welke keus maak je dan voor opnames? Ik heb de opnames twee keer gedaan:
  • 1:1 mix van Front en Rear, dan hoor je zowel 'direct' geluid als de 'ruimte'.
  • Alleen het Middle kanaal, dit is zuiverder omdat je dan niet mixt, vooral bij tremulant gebruik vind ik dit mooier. Maar ik vind het bij snelle stukjes niet geweldig klinken.
In de huiskamer had ik eerst de instelling op 100-1-100 (100% Front + 100% Rear) gezet. Later heb ik het gewijzigd naar: 50-50-100 (50% Front/50% Middle + 100% Rear).

Als pragmaticus waardeer ik het dat de producent wat handige toevoegingen heeft gemaakt (op een aparte tab) die niet aanwezig zijn op het originele orgel:
  • extra register - Hoofdwerk: Fagot 16
  • extra register - Zwelwerk: Vox Celeste 8
  • extra register - Zwelwerk: Tertsfluit 1 3/5
  • extra register - Zwelwerk: Schalmei 8
  • extra register - Pedaal: Prestant 16
  • extra register - Pedaal: Trombone 8
  • gemoduleerde tremulant Zwelwerk (omdat er mensen zijn die de originele tremulant nogal 'overdone' vinden)
  • gemoduleerde tremulant Hoofdwerk (op het originele orgel heeft het Hoofdwerk geen tremulant)
  • Alle zwelwerk registers zijn ook afzonderlijk beschikbaar op het hoofdwerk.
Voor de 'Standaard opnames' heb ik alleen de registers van het originele orgel gebruikt (dus niet de 'uitbreiding'), bij de andere stukken (Klaas Jan Mulder) heb ik ook gebruik gemaakt van de 'toevoegingen'.
Dit orgel is voornamelijk interessant voor mensen die de 'hammond-achtige' tremulant mooi vinden. De Dulciaan vind ik de mooiste stem van het orgel. Gecombineerd met tremulant en eventueel de Viola di Gamba (natuurlijk helemaal fout) is het net een Vox Humana. De lage C van de Subbas is erg zacht, waarschijnlijk is dat ook het geval op het echte orgel.
De systeemeisen zijn niet bijzonder hoog:
RAM requirements 16-bit 20-bit 24-bit
1 kanaal 4.3 7.8 11.6
2 kanaals 6.0 12.0 17.9
3 kanaals 8.0 16.9 23.5
De prijs is E 331,- (er gaat E 30,- naar het orgelfonds in Zeist) voor een download, je krijgt wel een cd met demo's en instructieboekje. Wil je een 32-GB-USB-stick met daarop de installatiebestanden, dan betaal je E 19,- extra.
Gert, februari 2017


Mp3 voorbeelden, gespeeld door Gert LET OP (Front-direct + Rear: 100-1-100):
JW Player goes here


Mp3 voorbeelden, gespeeld door Gert LET OP (alleen Front-diffuse: 1-100-1):
JW Player goes here








 

Copyright (c) 2008 PCorgan.com. All rights reserved. Mail: info@PCorgan.com